Wim Bellemans met Spotlights: Het ontstaan en de reis van een innovatieve wervingsoplossing.

De uitwerking van mijn zakelijk idee

In 2020, toen de COVID-19-pandemie de wereld in haar greep hield, begon ik na te denken over mijn verdere loopbaan. De eerste golf van de pandemie bracht een golf van veranderingen op de arbeidsmarkt met zich mee, waarbij veel talenten gedwongen werden om op zoek te gaan naar nieuwe kansen. Deze situatie bracht mij op het idee om een webshop te creëren waar ik deze talenten kon presenteren aan bedrijven die op zoek waren naar nieuw personeel.

Silver Medaillist

Mijn concept begon eenvoudig, maar al snel realiseerde ik me dat ik moest samenwerken met recruitment professionals die dagelijks met talenten bezig zijn. Vaak zagen ze meerdere uitstekende kandidaten, maar slechts één van hen zou de eindstreep halen. Wat gebeurde er met de “Silver Medaillist”?

Helaas verdwijnen zij meestal terug in een database, terwijl ze direct of indirect hadden aangegeven dat ze op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen. Dit was het begin van een nieuw zakelijk avontuur, en al snel werd duidelijk dat deze eenvoudige webshop moest evolueren tot een krachtig technologisch platform met diverse doelgroepen.

De juiste partners vinden

Voordat ik verder ging met de ontwikkeling, wist ik dat ik grondig onderzoek moest verrichten om te verifiëren of mijn idee levensvatbaar was. Ik deelde mijn concept met familie, vrienden, professionele relaties, HR-managers, en wervingsbureaus, waarbij ik hun feedback gebruikte om mijn idee verder vorm te geven. Ik besefte ook dat Nederland bekend staat om zijn innovaties op het gebied van werving en sloot me aan bij de Remote Business Club van Renée Schieving.

Toen besloot ik eindelijk de sprong te wagen. Na jaren van dromen over ondernemen en voldoende feedback om op te bouwen, verliet ik mijn vaste baan en zette alles in op het tot leven brengen van Spotlights. Ik liet me begeleiden via een startersplatform van UNIZO en begon met freelancen om te kunnen investeren in een Minimum Viable Product (MVP) – een basisplatform waarmee ik de markt kon betreden en mijn eerste klanten kon aantrekken. Hiervoor sloot ik mij 2 dagen op in een stacaravan op een camping in Diksmuide. Ik tekende alls netjes uit. Hoe moest het platform er uitzien? Daarna ging ik op zoek naar de juiste partners.

Platform ontwikkeling

Bij het zoeken naar partners om mijn platform te ontwikkelen, stuitte ik op verschillende opties, maar uiteindelijk koos ik voor Elewa, een softwarebedrijf uit Kenia met een maatschappelijk karakter, gerund door een jeugdvriend van mij. Zij ontwikkelen het volledige platform zelf en integreren algoritmes om de matchings zo goed mogelijk te laten verlopen.

Na een jaar van hard werken en obstakels te hebben overwonnen, begon Spotlights vorm te krijgen. Doordat het platform nog geen winst opleverde, kon ik me niet langer alleen op Spotlights richten.

Transformatie

Tijdens mijn zoektocht naar klanten kwam ik in contact met Farrow + Dutch, een Nederlands bedrijf met verschillende recruitmentoplossingen. Ze toonden interesse in Spotlights en nodigden me uit voor een diner in Maastricht. Dit leidde tot follow-up meetings en in juni van dit jaar kochten ze zich in bij Spotlights. Hierdoor kregen we weer extra middelen en kennis in huis om ons platform verder te ontwikkelen.

Vandaag de dag begint Spotlights zich te transformeren tot een krachtige SaaS-oplossing voor recruitmentpartners en wervende bedrijven. We hebben een circulaire recruitmentoplossing ontwikkelt dat schaalbaar is dankzij onze abonnementsstructuur. Onze reis is nog maar net begonnen, maar we kijken vol vertrouwen uit naar de toekomst. We zijn heel blij dat Spotlights geselecteerd is voor KBC Start It, het grootste accelerator programma voor start-ups in België. Met deze coaching en begeleiding hopen we op een verdere groei van Spotlights en ons verder te positioneren als een innovatieve en impactvolle speler op de arbeidsmarkt.

Voel je je geïnspireerd door dit interview en ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Spotlights?

Sluit dan aan bij de kennissessie op maandag 30 oktober om 12.00 uur via deze link.

Wim Bellemans
Spotlighs


Nieuwsgierig naar Remote Business Club,
hét collegiale netwerk van inspirerende ondernemers?
Klik hier voor meer informatie.


Deel dit bericht