Remote Recruiter op een zeilboot: Elvira Tibboel-Clemens

Remote Recruiten vanaf een zeilboot, waarom niet? Elvira doet het al vele jaren en bewijst dat het werkt. Voor dit jaar had ze grote plannen met haar man om een lange reis te gaan maken rond de wereld. Helaas staan die plannen tijdelijk op het droge. Elvira vertelt in deze blog hoe ze tot deze unieke manier van leven en werken is gekomen.

In welke stad en land ben je op dit moment werkzaam?

“Momenteel ben ik deels werkzaam vanuit huis in Laren en deels vanuit onze zeilboot, nu tijdelijk in Nederland. We waren van plan om per 1 april met de boot te vertrekken voor een meerjarige reis. Via Londen, Zuid-Engeland naar Bretagne en afzakken via West-Frankrijk in het voorjaar. Noord-Spanje stond in de planning voor juli en augustus en daarna langs de Portugese kust afzakken om te overwinteren in Zuid-Portugal of Sevilla. We hopen volgend jaar de Atlantische Oceaan over te steken en in het Caribisch gebied te gaan zeilen. En het is onze grote droom om daarna door te zeilen naar de Pacific.”

Zeilboot waarvan Elvira het Recruitment doet
Hallberg Rassy 46

“Corona heeft onze plannen vertraagd. Voorlopig blijven we dus nog maar even gewoon in Nederland en we hopen dat we binnenkort dan in plaats van naar het zuiden, veilig naar het noorden kunnen zeilen; Noorwegen of Zweden. We kijken even hoe de situatie zich ontwikkelt de komende tijd en passen onze plannen daarop aan.”

Wat doe je in het recruitment?

“Ik ben zelfstandig ondernemer en heb een eenmanszaak, ETC Consultancy.  Maar ik werk al 10 jaar met Captiva. Met Captiva richten we ons op de rollen binnen de arbeidsbemiddeling, dus recruiters, accountmanagers, HR adviseurs, etc.  Wij werken samen op basis van resultaat en output.
Daarnaast doe ik ook wel eens (interim) HR of recruitment opdrachten voor bedrijven in andere sectoren.”

Elvira is aan het werk en Remote Recruiten met de laptop vanaf de zeilboot
Recruitment vanaf een zeilboot ziet er zo uit

Remote Recruiten, hoe ben je daar mee begonnen?

“Ik ben de samenwerking met Captiva begonnen in de vorige crisis. We werkten toen ook vanuit huis en deden intakes op verschillende locaties. Toen er weer een kantoor kwam, bleef ik grotendeels thuis werken. Gewoon omdat ik dat prettig vind. Het past bij me en ik deel graag mijn eigen tijd in. Ik was altijd al alle schoolvakanties op de boot, maar bleef lopende procedures gewoon doen. Ik heb er nooit moeite mee gehad dat werk en privé door elkaar lopen. Het is dus eigenlijk zo gegroeid.

In 2014 stopte mijn man met z’n baan en nam een sabbatical. Wij zijn toen meer gaan reizen en ook verder en langer gaan zeilen. De jaren erna zijn we in etappes verder gevaren naar de Middellandse zee. Inmiddels was mijn man ook voor zichzelf begonnen en we werkten allebei onderweg gewoon door. In 2016, 2017 en 2018 ben ik zeker 1/3 tot de helft van mijn tijd op de boot geweest, die steeds op verschillende plaatsen lag, zoals in de Algarve, Alicante, de Balearen en een paar maanden midden in het centrum van Barcelona …

Doordat ik een gedeelte van mijn tijd leefde en werkte op de boot in het buitenland, raakte ik erg geïnteresseerd in locatie onafhankelijk werken en zette daar ook een platform voor op (Locatie Onafhankelijk Werk.nl). Er was veel animo van mensen die het wilden, maar het bedrijfsleven was er nog niet helemaal klaar voor. Ik verdiepte me in de Digital Nomad Community en leerde mezelf meer digitale skills aan, zodat ik in de toekomst ook andere dingen dan alleen recruitment remote zou kunnen doen.

Uiteindelijk heb ik hier de laatste jaren niets mee gedaan, omdat ik het heel erg druk had met de recruitmentopdrachten voor Recruiters en de arbeidsbemiddeling. Wat dat betreft waren de afgelopen jaren natuurlijk booming.”

Hoe bevalt het remote werken?

“Het bevalt me erg goed en ik zou ook niets anders willen. Ik heb wel steeds binnen Europa gewerkt, en heb dus niet te maken heb gehad met verschillende tijdszones. Ik heb een telefoonabonnement waarmee ik vrijwel onbeperkt kan internetten, dus ben niet meer afhankelijk van externe wifi. Een paar jaar geleden moest ik ieder keer op zoek naar lokale simkaartjes, maar die tijd is gelukkig voorbij.

Wat fijn is, is dat ik wel collega’s heb.  Als we een lange oversteek hebben over zee, ben ik lastig te bereiken. Als er een klant bezocht moet worden of face-to-face gesprekken echt noodzakelijk blijken, dan kan iemand dat overnemen.

Werken op een hobbelige zee, lukt lang niet altijd. Maar je ligt toch het grootste gedeelte van de tijd in een haven of voor anker.

Het klinkt natuurlijk top, rondzeilen terwijl je blijft werken. En dat is het natuurlijk ook. Maar het is ook best wel druk. Afgelopen zomer hebben we 4 maanden rondgevaren in de Baltische zee; Oost Zweden en Finland. En het was qua werk toevallig ook erg druk met lopende opdrachten. Dan moet je echt goed plannen. Wanneer kan ik rustig een intake doen (met skype of face-time), wanneer heb ik tijd om te searchen en wanneer kan ik bellen? Het goed kunnen inschatten van de workload, “nee” durven zeggen tegen nieuwe opdrachten en verwachtingsmanagement is hierbij belangrijk. Het werk moet gedaan worden, maar we hebben ook te maken met reisplanning, zeilen op soms een onrustige zee, navigeren, bootonderhoud, etc. En het is niet altijd leuk dat je na een lange tocht niet kan aanschuiven met een biertje in de zon, maar eerst je mail moet checken en gemiste telefoontjes moet beantwoorden. Maar goed, wat mij betreft natuurlijk wel veel beter dan dag in dag uit op kantoor zitten.”

Remote Recruiten vanaf de zeilboot in Spanje
Het uitzicht in Spanje

Welke invloed heeft het Coronavirus op jouw werkzaamheden?

“Qua manier van werken is er voor mij weinig veranderd door Corona. Tuurlijk, de afgelopen twee winters waren we gewoon in Nederland en deed ik mijn intakes en klantbezoeken meestal “live”. Maar elke dag naar kantoor gaan, deed ik toch al niet. Toen de maatregelen net werden afgekondigd, is mijn productiviteit wel even wat lager geweest. Met name omdat we in de startblokken stonden om te vertrekken en ik baalde dat het niet door kon gaan. Zat ik halve dagen naar het nieuws te kijken….

En er is natuurlijk ook wel het een en ander in de markt gebeurd. Van de ene op de andere dag werden opdrachten ingetrokken. Van procedures die al afgerond waren, werd de arbeidsovereenkomst in de proeftijd weer ontbonden, etc. Dat geeft natuurlijk geen positieve energie. Gelukkig heb ik momenteel nog wel een aantal lopende opdrachten waar ik me op kan focussen. Daarnaast ben ik weer een aantal opfriscursussen gaan volgen op het gebied van websites bouwen, seo en online-marketing.

Inmiddels hebben we onze boot uit Zeeland weggehaald (waar we niet op onze eigen boot mochten overnachten) en brengen we onze tijd weer grotendeels door op de boot. Voorlopig maar even gewoon op het IJsselmeer. Ik merk dat ik daar weer blij van word en zin krijg om nieuwe dingen op te pakken.

Ik verwacht wel dat het segment waar ik me de afgelopen 10 jaar in heb gespecialiseerd, namelijk het recuiten van Recruiters, de komende tijd onder druk komt te staan. Daarom gebruik ik deze periode ook me te ontwikkelen en alternatieve manieren te bedenken om met remote werken, genoeg brood op plank te houden de komende jaren.”

Welke tips heb jij voor mensen die ook remote willen Recruiten?

“Bedenk goed wat jouw drijfveer en motivatie is om remote te willen werken. Wees daar dan ook transparant over. Bespreek het, draag het uit in je netwerk en tref voorbereidingen. Als je op zelfstandige basis gaat werken, zorg er dan ook voor dat je wat gespaard hebt. In het begin kan het even duren voordat je een regelmatige inkomstenstroom hebt.

Als het is omdat je wil reizen en blijven werken, bedenk dan ook goed hoe je het wil inrichten. Wanneer ga je reizen? En wanneer werken? Wees voorbereid en zorg dat je opdrachtgevers of je werkgever kunt overtuigen. Het beeld van de Digital Nomad met de laptop in een hangmat, is niet waar de meeste opdrachtgevers warm voor lopen.

Verder is het goed om van jezelf te weten hoe productief je bent en onder welke omstandigheden je efficiënt werkt. Maak afspraken op basis van output en resultaten. En zorg dan ook dat je die afspraken nakomt. Als het door omstandigheden anders loopt, communiceer dat dan ook op tijd. Communicatie, transparantie en verwachtingsmanagement is nog belangrijker als je op afstand werkt. Want degene voor wie je werkt, ziet je niet “je uurtjes” maken op kantoor. 

Mocht je toch afspraken maken op uren-basis, houdt dan ook goed bij. Zelf gebruik ik Toggl hiervoor. (Lees deze blog voor tips en gadgets die niet mogen ontbreken in het Remote Recruiten)

Het is goed om je van tevoren te realiseren dat remote werken, wel de nodige zelfdiscipline vraagt, evenals een zelfstartend vermogen en een behoorlijk verantwoordelijkheidsgevoel. Waarschijnlijk heb je door de Corona-crisis de afgelopen weken kunnen ervaren hoe het is om op afstand te werken. Als het je goed bevalt, en je de juiste motivatie, skills en persoonlijke eigenschappen hebt, zou ik zeggen: Ga er volledig voor!”

Elvira staat in de wind op de zeilboot
Actie!

Wat is jouw visie op het Remote Recruiten?

“Uit ervaring weet ik dat recruitment bij uitstek een vak is dat geschikt is om remote te doen. Vooral het searchen, sourchen en benaderen van kandidaten, kun je overal doen. En voor een telefoongesprek maakt het ook niet uit waar je zit. Het is wel handig als je al een warm netwerk hebt, met name voor het vinden van (nieuwe) opdrachten. Mijns inziens is het niet per se noodzakelijk om het bedrijf en de opdrachtgever “live” gezien te hebben om opdrachten succesvol in te vullen. Een zorgvuldige vacature-intake kan ook online gebeuren, evenals selectiegesprekken. Ik heb ook wel eens een opdrachtgever gehad die me een virtuele tour door het kantoor gaf. Dat was leuk en daar haal je ook veel informatie uit.

Ik denk dat het beeld van Remote Recruiten door deze hele Corona-Crisis behoorlijk is veranderd, in positieve zin welteverstaan.  Tot voor kort, stonden lang niet alle opdrachtgevers positief tegenover remote werken en ook niet tegenover een Remote Recruiter. Kandidaten hebben er eigenlijk nooit moeite mee gehad. Maar de laatste weken werkt heel Nederland remote. Dus ik denk dat wij als Remote Recruiters in de toekomst veel minder moeite zullen hebben om opdrachtgevers te overtuigen dat het voor het succesvol invullen van vacatures niet uitmaakt waar je zit. Nu nog even afwachten hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt de komende tijd…. Want daar zijn we als Recruiters natuurlijk wel van afhankelijk.”

Volg de verhalen van Elvira én de zeilboot op Instagram en/of connect met elkaar op LinkedIn!

Deel dit bericht