Remote Recruiters; hoe het begon – Renée Schieving

Op zoek naar een baan

Nadat ik in 2018 besloot te stoppen bij Linkedin in Dublin, verhuisde ik terug. Dag expat leven, op zoek naar een baan in Nederland. Het was niet langer mijn ding om vijf dagen per week hetzelfde kunstje op dezelfde locatie te doen. 

Die wekker veel te vroeg in de ochtend zat me al jaren in de weg, de vakantiedagen altijd al te beperkt. Doordeweeks productief zijn tussen 9 en 6, weekend houden op zaterdag en zondag; wat een gedoe die regelmaat. Ik wilde flexibiliteit, de wereld ontdekken en had al meerdere keren onbetaald verlof opgenomen voor reizen door oa Australië, Nieuw Zeeland, Azië, Midden- en Zuid Amerika.

Nadat een interessante potentiële werkgever een aanbod deed, besloot ik deze te overwegen tijdens een Nomad Cruise. In 2018 stapte ik met 500 fanatiekelingen van over de hele wereld op een schip van Barcelona naar Brazilië. Grotendeels ondernemers met de vrijheid om te werken waar en wanneer ze willen. We staken de Atlantische oceaan over en vulden 17 offline dagen met inspirerende talks, uitdagende sessies en gezellige diners. Deze vrije ondernemers inspireerden me dusdanig dat ik bedankte voor het geweldige aanbod voor mijn nieuwe baan. Ik besloot voor mezelf te beginnen.

 

Nomad Cruise

Acquisitie maakt me niet gelukkig

Opdrachtgevers wisten me gelijk te vinden; aan opdrachten geen gebrek. Dat bleek niet bij iedere ondernemer het geval en al snel ontstond het idee mijn opdrachten te delen. In 2019 bouwde ik een platform waarop ik opdrachten aanbood en werkte aan een schaalbaar concept. Recruiters konden op basis van een membership kandidaten aanleveren. Dat bleek een succes, de ene na de andere inschrijving kwam binnen. Het duurde niet lang voor ik meer inschrijvingen dan opdrachten had, wat betekende dat ik acquisitie moest doen.

Ineens deed ik sales terwijl ik op zoek was naar samenwerkingen, verbinding en kennis delen. Al snel merkte ik dat ik niet gelukkig werd van een acquisitie gedreven concept. Dat resulteerde erin dat ik iedere member met knikkende knieën opbelde om te zeggen dat ik ermee zou stoppen. Dat ik niet kon leveren wat ik had gehoopt. Dat ik het onvoldoende had doordacht en vol enthousiasme ergens in was gesprongen wat me niet gelukkig maakte. Het zelf bedachte concept haalde me in.

 

Start van mijn ondernemerschap; 2019

De stekker uit een succesvol concept

Toen ik iedere member individueel belde en vertelde dat ik de memberfee terug zou betalen gebeurde er iets hartverwarmends; 95% van de ondernemers gaf aan dat ze geen geld terug wilden. Dat ze het me gunden om vanuit hier iets nieuws te bouwen. Dat ze het stoer vonden dat ik het had geprobeerd en buiten de kaders had gedacht. Dat ik de ballen had om de stekker uit een potentieel succesvol concept te trekken omdat het me niet gelukkig maakt. Dat gaf me een enorm warm gevoel. Struikelen, dat met knikkende knieën erkennen en dan deze reacties ontvangen.

Dit bevestigde voor mij het gemis aan collega’s, samenwerkingen, verbinding en kennis delen. Dat ik in 2018 / 2019 vanuit Brazilië, Barcelona, Oostenrijk, cowerkplekken en mijn eigen keukentafel in Amsterdam had gewerkt vond ik heerlijk. Toch besloot ik vanwege het collegiale gemis voor een interim opdracht te gaan bij Karl Lagerfeld en mijn oud werkgever Michael Page. Op locatie, terug op kantoor. Ondanks dat ik veel plezier beleefde aan de interim opdrachten, bleef het gemis aan ondernemende sparringpartners en voelde de kantooromgeving als fysieke vrijheidsbeperking.

 

Met collega’s op de Zuidas bij Michael Page

Gemis aan collega’s; netwerken voor ondernemers

Ik wilde meer leren over het ondernemerschap, pieken en dalen kunnen delen met ondernemers die hetzelfde meemaken. Juridische vraagstukken, wetswijzigingen, (nieuwe) tooling. Hoe lekker is het als je deze kennis met elkaar kan delen en niet de hele tijd zelf het wiel hoeft uit te vinden of bang hoeft te zijn dat je iets belangrijks mist? Terug aan de tekentafel zocht ik daarom opnieuw veel contact met mede zelfstandig ondernemers.

Van daaruit ging ik op zoek naar netwerken voor ondernemers. Er bleken in de basis twee opties; de lokale ondernemersvereniging waar je op locatie elkaar ontmoet en met ondernemers spart uit andere sectoren. Daarnaast de clubs waar je je aansluit met ondernemers uit dezelfde sector en je onder één brandnaam werkt. Waar je in ruil voor 25-30% van je omzet; tooling, opdrachten, facturatie, marketing en collega’s ontvangt.

Ook zijn er de online netwerken voor zzp’ers waar je met honderden, soms duizenden aangesloten bent en je je in kan schrijven op opdrachten en via online forums onderwerpen bespreekt. Alle drie niet wat ik zocht. Ik was trots op het werken onder eigen naam/brand, had mijn facturatie prima op orde bij een extern administratiekantoor, opdrachtgevers wisten me te vinden en ik leerde veel van experimenteren met marketingactiviteiten onder eigen bedrijfsnaam.

 

Collega-ondernemers

Hoe uit eigen behoefte een nieuw concept werd geboren

Ik wilde graag van anderen leren hoe ik het zelf nog beter kon doen en hoe ik dingen kon uitbesteden bij eigen gekozen partners. Ook wilde ik graag mede-ondernemers laagdrempelig kunnen bereiken zonder maandelijkse fysieke meetings op locatie. Ik wilde geïnspireerd worden, buiten de kaders denken. Om me kwetsbaar op te durven stellen vind ik het belangrijk dat (werk)relaties persoonlijk en vertrouwd voelen.

Dus besloot ik een nieuw concept te bouwen en verzamelde ondernemers om me heen om hierin mee te denken. Wat is handig, waar is behoefte aan? Ik had het geluk dat mede zelfstandig ondernemers uit verschillende hoeken (recruitment, IT, marketing) meekeken en eerlijke feedback gaven. Toen online de oproep verscheen voor twee maanden proefdraaien in ruil voor feedback, kwamen de eerste aanmeldingen binnen. Remote Recruiters was geboren. 

Remote

Dit was april 2020, Covid begon net de wereld over te nemen en zelf zat ik op Bali. Een spannende en onzekere periode voor iedere ondernemer. Omdat ik achter de schermen al maanden dag en nacht aan het concept had gewerkt zonder een vorm van inkomsten of een plan B, was ook ik bang dat dit gelijk het einde van dit nieuwe concept zou zijn. Het tegendeel bleek waar; juist in deze tijd wilden ondernemers online verbinden en hielpen we elkaar door deze onzekere periode. Er ontstond een hechte band.

En dat alles remote. Ondanks dat de naam wellicht anders doet vermoeden, werken de meeste ondernemers vanuit Nederland. Er zijn ook remote werkende members die ondernemend de wereld verkennen of zich gevestigd hebben in een ander land. Remote staat bij ons voor op afstand verbinden. Of dat nu vanuit Nederland of vanuit het buitenland is maakt daardoor geen verschil.

 

Cowerkdag op locatie

80% van concept werd niet gebruikt

Het concept werd al snel ontzettend versimpeld. 80% van de bedachte opties binnen het concept viel af, werd niet gebruikt en bleek overbodig. Ook werd al snel de wekelijkse online meetup geïntroduceerd en later ook de zomer en winterevents waarbij we elkaar live ontmoeten onder het genot van een borrel. Nieuwe concepten en nieuwe samenwerkingen ontstonden, zoals de cowerkdagen op locatie. Kennis gedeeld in kennissessies en op de gedeelde kennisbank. Ook doken we dieper in op persoonlijke en professionele ontwikkeling middels de Masterminds.

Members maken gebruik van de onderdelen die voor hen van toegevoegde waarde zijn. Die keuze is voor iedereen anders. Wel geldt; input is output. Er is onderling veel één op één contact, zowel digitaal als op locatie. Er wordt kennis uitgewisseld, samengewerkt en er worden nieuwe bedrijfsconcepten geboren. Successen worden gedeeld, maar ook als er iets niet goed gaat wordt dit open besproken. Deze veiligheid en vertrouwen onderling is voor mij (en voor het netwerk) heel belangrijk.

Als alle aanmeldingen waren toegelaten..

Nog steeds wordt het concept gestuurd door de behoeftes en feedback van de members. Iedereen kent iedereen bij voornaam. Het is een veilig netwerk waarin we laagdrempelig, open en eerlijk informatie met elkaar uitwisselen. Als alle members die zich sinds april 2020 hebben aangemeld waren toegelaten, waren we nu met meer dan 300 leden geweest. De aanmeldingen waren overweldigend. Na bewuste keuze en selectie zijn we nu met 37 ondernemers. 

Ondernemers met 20+ jaar ervaring en ondernemers die net voor zichzelf zijn begonnen. Eenpitters en ondernemers met 10+ personeelsleden. Uurtje factuurtje en schaalbare bedrijfsconcepten. Alles is aanwezig en diversiteit is belangrijk om van elkaar te leren. In de komende jaren hopen we nog meer diversiteit in sectoren te mogen verwelkomen. Er wordt heel bewust geselecteerd op motivatie en op persoonlijkheid van de leden. Wat vind jij belangrijk in het ondernemerschap? Wat hoop je hier te vinden en wat kan jij zelf voor een ander betekenen?

 

Zomer 2021

Gloei van trots

Ik gloei van trots als ik hoor dat er nieuwe samenwerkingen zijn ontstaan, iemand zich echt geholpen voelt na het stellen van een vraag, als nieuwe concepten worden gelanceerd en waardevolle informatie gedeeld wordt. In de afgelopen jaren heb ik gezien hoe mijn eigen behoefte, de behoefte bleek van zoveel meer ondernemers. Echte verbinding met andere ondernemers terwijl je je eigen bedrijf runt is ontzettend waardevol gebleken.

Wat begon als kleinschalig netwerk om mijn eigen wens voor collega ondernemers te beantwoorden liep al snel uit de hand. Ik geniet van iedere stap in dit proces en voel me dankbaar voor zo’n fantastisch netwerk met ondernemers die tot op de dag van vandaag helpen het concept vorm te geven.

 

Toekomstdromen? Ik hoop nog meer recruitment ondernemers die zich herkennen in die behoefte deze laagdrempelige, warme verbinding met andere ondernemers te bieden waardoor zij persoonlijk en professioneel groeien. Waardoor hun onderneming floreert, kennis vitaliseert en creativiteit evolueert.

Doe je mee?

 

Renée Schieving

Deel dit bericht